Wat is strabisme?

Strabisme - scheel kijken

Strabisme is een oogafwijking waarbij de ogen niet in dezelfde richting kijken. In de volksmond is dat dus ‘scheel kijken’ of ‘scheel zien’. Het komt meestal voor op kinderleeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Ongeveer 4% van de bevolking heeft een vorm van strabisme, deze kan continu of wisselend (intermittent) aanwezig zijn.

Oogspieren

De ogen worden aangestuurd door 6 oogspieren die aan de buitenkant van het oog vastzitten. Beide ogen sturen een beeld naar de hersenen, waar ze worden samengevoegd tot één beeld, dit is belangrijk voor het dieptezicht. Indien beide ogen een ander beeld waarnemen, kunnen de hersenen deze niet samenvoegen en ziet men dubbel. Op kinderleeftijd onderdrukken de hersenen het beeld van het afwijkende oog en ontstaat een lui oog, ook wel amblyopie genoemd. Bij volwassenen kunnen de hersenen het afwijkende beeld niet meer onderdrukken en ontstaat er dubbel zicht.

Strabisme op kinderleeftijd is aangeboren (congenitaal strabisme) of verworven. Het komt vaker voor in families en bij kinderen met andere oogproblemen. Bij volwassenen is de oorzaak meestal een vasculair of neurologisch probleem, of ontstaat het na een ongeval

Wat is een orthoptisch onderzoek bij scheel kijken

Bij Focus Oogkliniek brengt de orthoptiste het scheelzien uitgebreid in kaart. Tijdens het onderzoek meet ze de stand van de ogen, de gezichtsscherpte, de oogbewegingen en de samenwerking tussen de ogen. Op basis van deze resultaten wordt de diagnose gesteld en de behandeling bepaald.

Behandeling scheel kijken

Scheel kijken kinderen

Behandelen scheel kijken bij kinderen

Kinderen die scheel kijken zijn in staat het beeld van het afwijkende oog te onderdrukken. Hierdoor ontstaat er vaak een lui oog (amblyopie). Er wordt gestart met een amblyopiebehandeling waarbij het sterkste oog wordt afgeplakt om het luie oog te stimuleren. Daarnaast kan bij veel kinderen de oogstand verbeterd worden met een bril. Mocht dit onvoldoende zijn, is een scheelziensoperatie nodig.

Scheel kijken - volwassenen

Behandelen scheel kijken bij volwassenen

Bij volwassenen die scheel kijken is de behandeling van strabisme gericht op het corrigeren van dubbelbeelden en de cosmetiek. Een bril of prismabril kan strabisme vaak volledig of gedeeltelijk verbeteren. Indien dit onvoldoende blijkt, kan een scheelziensoperatie een oplossing bieden.

Het doel van de operatie is het verbeteren van de oogstand, daarnaast kan het ook een belangrijk cosmetisch effect hebben. Tijdens een scheelziensoperatie worden de oogspieren verplaatst of verkort. Dit kan aan één of aan beide ogen gebeuren. Meestal is één operatie voldoende om het scheelzien te corrigeren, soms zijn meerdere operaties nodig. De operatie gebeurt door de oogarts in dagopname onder algehele narcose (Paola kinderziekenhuis voor kinderen, ZNA Cadix voor volwassenen).

De scheelziensoperatie verandert niet aan de gezichtsscherpte, indien u een bril hebt om scherp te zien, blijft deze na de operatie nodig.

 

Heeft u of uw kind last van scheelzien of dubbelzien, geef dit door bij het maken van uw afspraak?

Zo kunnen wij uw afspraak bij de oogarts combineren met een orthoptist onderzoek.